Kuvahaun tulos haulle kuvahaku t huumeet


Maarit Kokko, Tuula Juutinen ja Toni Käsnänen

Päihteiden vaikutukset käyttäjälle ja käytön tunnistaminen 

 

Päihteet ja päihderiippuvuus 





Päihteet eli ilman hoidollista tavoitetta käytetyt, psyykkisiin toimintoihin vaikuttavat aineet. Yleisimpiä päihteitä ovat alkoholi ja huumeet. Alkoholi on suomessa laillista, mutta huumeet ovat laittomia. Lääkkeet ovat päihteitä silloin kun niitä käytetään päihtymistarkoitukseen, eikä lääkinnällisesti niin kuin ne on määrätty. Päihteet vaikuttavat keskushermostoon ja tajuntaan euforisoivasti, piristävästi, lamaavasti ja hallusinogeenisesti. Päihteet vaikuttavat aivojen välittäjäaineiden kautta käyttäjän toimintaan ja tuntemuksiin. Päihteet vaikuttavat mielialaan ja tajuntaa, joten niitä käytetään juuri näiden muutosten toivossa. Päihteet aiheuttavat muutoksia ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen ja ovat pitkään käytettyinä vaarallisia. Jos käyttäjälle muodostuu aineeseen riippuvuus ja toleranssi, ei käyttäjä välttämättä koe kovin voimakkaita vaikutuksia, vaan vaikutus on enemmänkin normalisoiva ja mahdolliset vieroitusoireet poistava.

https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4ihde

Alkoholin käytön aloittamista koskevissa tutkimuksissa voidaan tunnistaa kaksi erilaista teoriaa:
syrjäytymismalli ja nuorisokulttuurinen malli. Syrjäytymisteorian mukaan päihteiden käyttö on yksi askel syrjäytymisen pololla. Nuorena alkava päihteiden käyttö on seurausta lapsuuden kehnoista olosuhteista tai ajankohtaisista ongelmista. Nuorisokulttuurinen selitys painottaa alkoholin merkitystä osana nuorten normaalia vapaa-aikaa ja juhlintaa. Päihteistä kieltäytymien on vaikeaa ja niiden käyttämiseen ajaudutaan sosiaalialassa tilanteissa. Nuoren mielestä päihteiden käyttö on hallinnassa eikä siitä aiheudu ongelmia. Kun nuorella esiintyy humalajuomista, siihen on aina puututtava. Kukaan ei voi etukäteen tietää, kenestä nuoresta tulee aikuisena alkoholin ongelmakäyttäjä. Siksi kaikkien nuorten juomisen aloittamista kannattaa ehkäistä ja alkanutta juomista pyrkiä vähentämään. (Terveyden ja hyvinvoinninlaitos s. 21-22)

Päihderiippuvaisella on pakonomainen tarve käyttää päihteitä usein tai jatkuvasti fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista haitoista huolimatta. Päihderiippuvaiselle on kehittynyt fyysinen riippuvuus, jolloin hän ei pysty olemaan ilman päihdettä ja mahdollisen käytön lopettaminen aiheuttaa erilaisia ja voimakkaita vieroitusoireita. Toleranssin eli sietokyvyn kasvaessa päihderiippuvainen tarvitsee yhä enemmän päihdettä saman vaikutuksen saamiseksi kuin ennen. Vieroitusoireet saa henkilön usein jatkamaan päihteiden haitallista käyttöä. Huume- ja päihderiippuvuus voi ilmetä kuitenkin ilman merkittävää toleranssia tai vieroitusoireita, jolloin riippuvuus on luonteeltaan psykologista ja perustuu aineen kykyyn tuottaa hyvää oloa, mieltä kiihottavia aistiharhoja tai muita toivottuja psyykkisiä vaikutuksia.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00414


Päihdehäiriön kriteerit täyttävät arviolta 5-10% nuorista. Viikoittainen humalajuominen on aina luokiteltava riskikäytöksi, samoin niin runsas juominen että sammuu. Humalajuominen yksin ja alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö ovat tilanteen selvittämistä vaativia oireita.

(Terveyden ja hyvinvoinninlaitos s. 17-18)


Päihteiden käyttöön liittyy runsaasti erilaisia käytös-, tarkkaavaisuus- ja mielialahäiriöitä. Psyykkisen sairastumisen yhteydessä voi lisääntyä myös päihteiden käyttö. Joskus päihteitä käytetään myös itsehoitoyrityksenä, mutta silloin tilanne vain vaikeutuu. Runsas päihteiden käyttö lisää myös mielenterveysongelmia. Runsaasti alkoholia ja huumeita käyttävillä esiintyy muita enemmän masentuneisuutta, ahdistuneisuutta ja uniongelmia.
www.yths.fi/paihteet_ja_terveys

Monet psykiatriset häiriöt lisäävät päihteiden ongelmakäyttöä, koska päihteiden käyttöön turvaudutaan usein eriasteisten ahdistus-, pelko- ja masennusoireiden lievittämiseksi. Toisaalta alkoholin ongelmakäyttö ja alkoholiriippuvuus kaikkine seurauksineen sekä aiheuttaa että vaikeuttaa ahdistus-, pelko-, unettomuus- ja masennusoireita. Päihteiden ja huumeiden jatkuva käyttö saattaa aiheuttaa aivojen toiminnassa muutoksia, jotka monien kohdalla tekevät huumeen käytön omaehtoisen lopettamisen hyvin vaikeaksi tai lähes mahdottomaksi.
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00414 

Runsas päihteiden käyttö ja mielenterveysongelmat kulkevat usein käsi kädessä. Siksi olisikin tärkeää hoitaa ihmistä kokonaisuutena. Hoitaa sekä alkoholiongelmaa ja mielenterveyttä samanaikaisesti. Jos pitää miettiä, kumpi oli ensin alkoholiongelma vai mielenterveysongelma, sitä on vaikeaa määritellä. Alkoholia voidaan juoda lievittääkseen stressiä ja mielenterveysongelmia, kun taas alkoholismista seuraa mielenterveysongelmia. Hoidossa olisi hyvä huomioida molemmat tahot. Jos päihdehoitaja ja mielenterveyshoitaja hoitavat asiakasta parityöskentelyllä tai rinnakkain, niin hoito olisi tehokkainta.

Alkoholin käytön haitat

Alkoholin vaikuttaessa aivojen välittäjäaineisiin, se lamauttaa aivojen toimintaa ja näin ollen aiheuttaa neurologisia ja psykiatrisia sairauksia, syöpää, verisairauksia, rytmihäiriöitä, hormonimuutoksia, sydän- ja verisuonitauteja, kohottaa verenpainetta ja vähentää vastustuskykyä. Alkoholi sotkee nestetasapainoa, jolloin ihminen voi kärsiä nestehukasta, joka puolestaan aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, väsymystä sekä ripulia. Alkoholi kiihdyttää vatsasolujen toimintaa, minkä johdosta vatsahappoja erittyy enemmän, joten tästä syystä alkoholi tekee vatsan ärtyneeksi. Rankka alkoholinkulutus voi aiheuttaa haimatulehdusta tai haimasyöpää. Alkoholinkäyttö voi aiheuttaa maksatulehduksen, rasvamaksan ja maksakirroosin. Alkoholinkäyttö edesauttaa alzheimerin taudin tai dementian puhkeamista. Ikääntymisen myötä aivosoluja kuolee mikä hidastaa tai ehkäisee aivojen hermostojen yhteyttä kehoon. Raju alkoholinkäyttö tappaa aivosoluja, joka pahimmillaan tuhoaa muistia pysyvästi. Aivotoiminnan muuttuminen vaikuttaa ihmisen elämässä kaikkeen, joten se vaikuttaa sosiaalisiin ihmissuhteisiin. Alkoholin käytöllä on yhteys ainakin 60 sairauteen. Alkoholin vaikutuksen alaisena myös tapaturmariski lisääntyy.
http://www.yths.fi/paihteet_ja_terveys ja https://www.terve.fi/artikkelit/tiesitko-kaiken-taman-alkoholi-tekee-kehollesi


Kuvahaun tulos haulle kuvahaku lääkkeet huumeet alkoholi


Kun ihminen hallitsee alkoholinkäyttöään, niin hän voi juoda alkoholia silloin tällöin ja siitä ei tule ongelmia. Alkoholiongelmasta puhutaan silloin, kun alkoholi ottaa ihmisestä ylivallan ja hän ei hallitse enää omaa alkoholin käyttöään. Alkoholia pitää saada yhä enemmän toleranssin eli sietokyvyn kasvettua ja alkoholin käyttö ei ole enää ihmisen hallinnassa. Kun alkoholi hallitsee ihmistä, eikä ihminen alkoholia, niin silloin kyse on alkoholiongelmasta, eli alkoholismista ja silloin kannattaa hakea apua. Ihmisen alkoholiongelma vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, läheisiin, perheeseen, ystäviin ja mahdollisesti myös työhön.

Huumeiden käytön haitat

Huumausaineiksi luokitellaan sellaiset kemikaalit sekä kasvit, joita käytetään lamauttavien, päihdyttävien tai harhoja tuottavien keskushermostovaikutusten vuoksi ja jotka on erikseen mainittu huumausainelaissa. Suomessa eniten käytetyt huumeet ovat kannabistuotteet, opiaatit, kokaiini, amfetamiini, metamfetamiini ja muut psykostimulantit, hallusinogeenit ja erilaiset synteettiset huumeet. Suomessa huumeiden käyttö, hallussapito ja kaupittelu ovatkin laittomia. Mitkään huumausaineet eivät ole turvallisia. Koska huumeita käytetään niiden keskushermostovaikutusten takia, myös haitat kohdistuvat ensisijaisesti sinne. Vaikutukset ovat usein arvaamattomia. Huumepäihtymys merkitsee erityisesti aivojen myrkytystilaa, jolloin henkilö ei kykene hallitsemaan omaa käytöstään, käyttäytyy tilanteeseen nähden sopimattomasti, on euforinen, kärsii peloista ja ahdistuksesta, harhaluuloista tai harha-aistimuksista. Huumausaineet saattavat aiheuttaa jopa psykoosin. Keskushermostovaikutusten takia myös tajunnan taso voi heikentyä, hengitys lamaantua tai saattaa esiintyä vapinaa ja kouristuksia. Ruumiilliset oireet, kuten pahoinvointi, sydämen toiminnanhäiriöt ja verenpaineen muutokset ovat mahdollisia. Pistämällä käytettäviin huumeisiin liittyy tietysti riski B- ja C-hepatiittiin sekä HIV-infektioon. Päihtymyksen takia tapaturma- ja itsemurhariskit kasvavat.
http://www.yths.fi/paihteet_ja_terveys


Kuvahaun tulos haulle huumeet


Huumausaineiden käyttö aloitetaan yleensä kannabiksella tai bentsodiatsepiineillä. Noin joka kymmenes 15-16v nuori on joskus kokeillut kannabista, aikuisikään mennessä sitä on kokeillut joka viides suomalainen. Suomalaiset huumeidenkäyttäjät käyttävät usein alkoholia oheispäihteenä. Huumeiden käytön aloittaminen onkin selvästi yhteydessä runsaaseen humalajuomiseen. Varsinaisten huumeiksi luokiteltavien aineiden lisäksi nuoret saattavat käyttää lääkkeitä tai lääkkeitä ja alkoholia yhdessä huumautuakseen.
(Terveyden ja hyvinvoinninlaitos s. 18)


Lääkkeiden käytön haitat

Lääkeriippuvuudesta on kyse silloin kun lääkkeitä käytetään tarpeettomasti ja pakonomaisesti riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista. Lääkeriippuvuus voi syntyä, kun jotain lääkettä käyttää pidempään, joka aiheuttaa riippuvuutta. Lääkkeiden lopetusoireet ovat varsin yleisiä esim. säännöllisesti ahdistus-, nukahtamis- ja unilääkkeitä vähänkin pidempään käyttäneillä. Lääkkeen lopettamista vaikeuttavien lopetusoireiden ilmeneminen edellyttää lääkkeen säännöllistä käyttöä useiden viikkojen ajan. Lääkkeen käytön lopettamisen yhteydessä ilmenevät lopetusoireet muistuttavat lääkkeen käytön syynä olleita ahdistus- tai masennusoireita tai unettomuutta. Tämä saa henkilön helposti jatkamaan muuten jo tarpeettomaksi käynyttä lääkkeen säännöllistä käyttöä. Näiden oireiden lisäksi lopetusoireina voi ilmetä mm. ärtyisyyttä, ääniherkkyyttä, pistelyä tai huimausta. Lopetusoireina ilmenevää lääkeriippuvuutta ilmenee ahdistuneisuuslääkkeiden ja nukahtamislääkkeiden pidempiaikaisen käytön yhteydessä. Lopetusoireiden ilmeneminen ei kuitenkaan rajoitu vain ahdistus- ja unilääkkeisiin. Myös useimpien masennuslääkkeiden lopettamisen yhteydessä voi monilla potilailla ilmetä tarpeettomaksi käyneen lääkkeen käytön lopettamista vaikeuttavia lopetusoireita. Lopetusoireiden ilmenemistä ja voimakkuutta voidaan vähentää tai välttää, kun lääkkeen käyttö lopetetaan pienentämällä sen annosta asteittain.
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00388



Lääkkeitä käytetään huumaavassa tarkoituksessa ja yhdessä muiden päihteiden kanssa, jolloin puhutaan sekakäytöstä. Lääkkeiden ja muiden päihteiden yhteisvaikutuksista voi tulla mitä erilaisempia oireita. Voi olla jopa vaarallista käyttää lääkkeitä ja muita päihteitä sekaisin, koska yhteisvaikutuksista ei käyttäjä välttämättä tiedä. Myös lääkäri on voinut vuosia myöntää kipu-, psyyke-, uni – ja nukahtamislääkkeitä liian helposti, joten ihmiset käyttävät ns. turhaan lääkkeitä, joihin voi jäädä koukkuun. Kun vuosia on käyttänyt näitä lääkkeitä, niin niistä on vaikeaa päästä eroon. Olisi tärkeää, että lääkärit harkitsisivat paremmin, kenelle lääkettä määrää ja
kuinka pitkäksi aikaa. Kun on jäänyt psyykelääkkeisiin koukkuun, niin niistä voi olla todella vaikeaa irrottautua.



Sekakäyttöä on siis monentyyppistä eikä se välttämättä ole yhteydessä päihderiippuvuuteen. Päihtymyshakuisella käyttäytymisellä on kuitenkin tapana kroonistua ja monimutkaistua. Psykoaktiiviset aineet muuttavat toistuvasti tai jatkuvasti käytettynä hermoston tilaa. Muutoksille on ominaista päihtymyshakuisen käyttäytymisen voimistuminen ja laaja-alaistuminen. Lisäksi sekä ainespesifit että yleiset riippuvuusilmiöt voimistuvat. Kroonistuneessa sekakäyttötyyppisessä päihderiippuvuudessa on tavallista, että aineesta toiseen siirrytään helposti, ja aikaisemmin kehittynyt pakonomainen käyttäytyminen aktivoituu myös uuden aineen kanssa.

https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-ja-laakkeet/paihteiden-sekakaytto





Kuvahaun tulos haulle kuvahaku lääkkeet huumeetAlkoholi- ja lääkekierteen purkaminen vaatii pitkäjänteistä vieroitushoitoa. Paras asiantuntija on oma lääkäri. Hänelle tulisi kertoa koko totuus alkoholin ja lääkkeiden käytöstä. Koska lääkkeen äkillinen lopettaminen voi pahimmillaan olla hengenvaarallista, on tärkeää tehdä asteittainen vähentämissuunnitelma. Riittävän tiiviin seurannan ja muun henkisen esimerkiksi A-klinikoilta saatavan tuen avulla vieroitus voi onnistua. Alkoholi on syytä jättää vieroitushoidon aikana kokonaan pois. Vaikeimmissa tapauksissa on hyvä kääntyä A-klinikoiden puoleen. Vieroitushoito laitoksessa voi myös olla välttämätöntä. Laitosjakson jälkeen on seurantaa jatkettava avohoidossa, koska vuosia jatkuneen sekakäytön jälkeen voi vieroitusoireita ja muita psyykkisiä ongelmia ilmetä myös myöhemmin. Ilman ongelmien selvittämistä ja henkistä tukea saattavat jälkivieroitusoireet johtaa uuteen lääke- ja/tai alkoholikierteeseen.

https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/laakkeet/alkoholin-ja-laakkeiden-sekakaytto



Päihteiden käytön tunnistaminen

Alkoholinkäytön tuntomerkit

Alkoholinvaikutuksen alaisen ihmisen haistaa ja silmämääräisesti näkee, milloin ihminen on juopunut. Toki alkoholi vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin, hiljaisesta ihmisestä tulee puhelias, puheliaasta hiljainen, toisesta tulee nauravainen, toinen muuttuu aggressiiviseksi. Kuitenkin alkoholinvaikutuksen alaisen ihmisen näkee ja haistaa milloin ihminen on alkoholinvaikutuksen alaisena. Toki kun toleranssi kasvaa ja alkoholia tarvitsee yhä enemmän, niin jotta alkoholin vaikutuksen alaisuuden huomaa, niin pitää juoda enemmän. Pitkäaikainen ja liiallinen alkoholinkäyttö näkyy myös ihmisen ulkonäössä. Naama voi olla turvoksissa ja iho muuttuu huonokuntoiseksi. Kun ihminen lopettaa pitkäaikaisen alkoholinkäytön, niin hänen ulkoinen olemus muuttuu terveemmän näköiseksi. Turvotus naamalta lähtee pois. Kun puhutaan nuorten alkoholinkäytöstä, jotka eivät ole vielä pitkään alkoholia käyttäneet, niin alkoholinkäytön tunnistaa siitä, että nuori haisee ja käyttäytyy poikkeavalla tavalla. Pupillit ovat suuret ja käyttäytyminen voi olla horjuvaa, kikattavaa, hiljainen jne. Mutta koska alkoholi vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin, niin se aiheuttaa, että nuori ei ole oma itsensä. Nuoren luonne muuttuu, hän voi olla jotenkin ”ei oma itsensä” ja motoriikka ei ole normaalia. Jos ihminen juo paljon, niin hänen koordinaatiokykynsä ei pelaa niin hyvin kuin selvinpäin. Siksi liiallisen alkoholinkäytön seurauksena ihminen horjuu, ei pysy välttämättä pystyssä tai ei pysty kävelemään suoraan. Alkoholin käytön voi tunnistaa helpommin kuin huumeiden käytön tuntomerkit. Huumeiden käyttöä on paljon hankalampi tunnistaa. Usein on vaikea erottaa lapsen murrosikään kuuluvia muutoksia ja huumeista johtuvia ilmiöitä toisistaan. Lisäksi huumeiden käytön alkuvaiheessa nuoret voivat ja jaksavat aivan hyvin, varsinkin jos huumausaineiden käyttö on hyvin vähäistä. Kannattaa huomioida, että päihteitä vakavasti väärinkäyttävistä tai niistä riippuvaisista nuorista noin 80 prosentilla on jokin samanaikainen mielenterveyden häiriö, esimerkiksi käytöshäiriö. Päihdehäiriöstä kärsivät nuoret käyttävät yleensä useita eri päihteitä.
https://www.terve.fi/artikkelit/tietoa-huumausaineista-ja-laakkeista-potilasohje

Huumeiden käytöstä kertovat tuntomerkit


Huumeita käyttävä nuori voi olla jatkuvasti epätavallisesti väsynyt tai uupunut. Käyttäytyminen muuttuu, hän eristäytyy entisistä ystävistä ja muuttuu yleisesti epäsosiaaliseksi, jolloin käyttäytyminen tai kaveripiiri muuttuu äkillisesti. Huumeita käyttävillä ilmenee unettomuutta, levotonta unta, mutta toisaalta on myös vaikeus herätä ja ihminen voi olla ylienerginen. Huumeiden käyttäjien ruokahalu huononee, jolloin myös paino laskee. Ihminen hikoilee poikkeavasti. Ne jotka käyttävät huumeita imppaamalla, niin nenäverenvuodot, suun ja nenän limakalvoilla on haavaumia. Käyttäytyminen voi olla jokseenkin samanlaista kuin humalassa, mutta alkoholi ei tuoksu. Pupillien koko muuttuu huomattavasti. Amfetamiini suurentaa pupilleja ja heroiini pienentää silmäteriä. Vaatetus muuttuu ja ihminen alkaa käyttää esim. pitkähihaista puseroa peittääkseen piston jäljet. Näpistykset, varkaudet; ennen niin tunnollinen nuori muuttuu
yhtäkkiä ja jää kiinni rötöstelystä.
https://www.terve.fi/artikkelit/tietoa-huumausaineista-ja-laakkeista-potilasohje

Kannabiksen käyttö on Suomessa lisääntynyt ja se onkin yleisin huume nuorten keskuudessa. Mitkä asiat sitten kertovat, mikäli nuori käyttää kannabista. Nuorella ilmenee limakalvoärsytystä; silmät punoittavat, nenää pitää niistää usein ja yskittää. Verensokeriarvot laskevat ja nuori kärsii makeanhimosta. Syljeneritys vähenee ja suuta kuivaa, jolloin nuori juo paljon. Makeahko haju vaatteissa, hiuksissa ja hengityksessä kertoo kannabiksen käytöstä. Nuori voi käyttää hajusteita liioitellusti, peittääkseen makeahkoa hajua.
https://www.terve.fi/artikkelit/tietoa-huumausaineista-ja-laakkeista-potilasohje


Kuvahaun tulos haulle huumeet


Nuorten kannabiksen ja muiden huumeiden käyttö on alussa hyvin sosiaalista ja kavereiden kanssa yhdessä pidetään hauskaa ja alussa se on niin sanottu seurahuume. Moni nuori sortuu kokeilemaan kannabista, kun sosiaalinen painostus voi olla suurta. Kaveri tarjoaa kannabista ja nuorena voi olla vaikea kieltäytyä. Mistä voi tietää, mikä savuke on kannabista ja mikä ihan tupakkaa, sillä kannabista sekoitetaan tupakan rouheen sekaan, joten sitä väriä on vaikea havaita tupakan sisältä. Kannabissavuke haisee makealle ja kannabissavuketta usein kierretään ringissä. Normaalia tupakkaa ei useinkaan kierrätetä ringissä. Joten jos aikuinen näkee, että nuoret kierrättävät ”tupakkaa” ringissä, niin todennäköisesti kyse on kannabissavukkeesta. Aluksi kannabis on seurallinen huume, jolloin kavereiden seura korostuu. Kannabiksen käyttäjillä on suurempi riski siirtyä kovempiin huumausaineisiin. Kun kannabista ja huumeita yleensäkin käyttää pidempään, niin seurallisuus vähenee ja yksinäisyys lisääntyy. Pitkäaikasihuumeiden käytössä yksinäisyys lisääntyy ja aineiden hommaamiseen menee paljon aikaa ja rahaa. Normaaleista arkitoiminnoista ei enää suoriudu ilman ainetta. Pelkästään sängystä ylös pääseminen on todella vaikeaa, ilman päivittäistä huumeannosta. Silloin huumeiden käytöstä ei enää saa hyvän olon tunnetta, vaan jotta olo olisi vähääkään normaali niin hän tarvitsee annoksensa. Muuten vieroitusoireet valtaavat kehon. Tällöin ollaan jo pahasti riippuvaisia.

Päihteistä voi olla vaikea kieltäytyä kaveriporukassa ja halu kuulua porukkaan on tärkeää. Nuorten kanssa tekemisissä olevilla aikuisilla on tärkeä rooli siinä, millaisen mallin nuori saa päihteiden käytöstä ja asenteesta päihteisiin. Riskiryhmä on alkoholistiperheiden lapset ja heitä olisikin tärkeä tukea varhaisessa vaiheessa. Myös syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ovat riskiryhmässä ja heidät olisikin tärkeää löytää ajoissa.

Missä sitten voi vai voiko tunnistaa riskikäyttäjät? Koulut ja harrastusryhmät ovat oivallista paikkoja kysyä nuorilta päihteiden käytöstä. Siellä on myös helppo jakaa tietoa päihteistä. Ilman tietoa todellisista riskeistä ei voi muodostua käsitystä päihteiden vaarallisuudesta. Mielestäni valistuksen tulee olla rehellistä ja perustau tietoon, pelottelu ja uhkailu ei ole varmaankaan tehokkain tapa.

Paras tapa tukea päihteettömyyttä on välittäminen ja keskustelu nuorten kanssa. Jos esimerkiksi nuorella muuttuu kaveriporukka ja rahaa alkaa kulua enemmän kuin tavallisesti tai nuori vetäytyy omiin oloihin, pitäisi hälytyskellojen soida. Varhainen puuttuminen voi estää alkoholiriippuvuuden kehittymisen ja estää siirtymisen vahvempiin aineisiin tai sekakäyttöön.


Fröjd Sari, Kaltiala- Heino Riittakerttu, Ranta Klaus, Von der Pahlen Bettina& Marttunen Mauri 2009 Nuorten ahdistuneisuus ja päihteiden käyttö Terveyden ja hyvinvoinninlaitos
https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-ja-laakkeet/paihteiden-sekakaytto


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenterveys- ja päihdeongelmien ennaltaehkäisy

Uhkaavasti käyttäytyvän ihmisen kohtaaminen ja toiminta tilanteissa